TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Mikhail Youzhny
Yannick Mertens
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Special
  Inkorten van het tennisseizoen is een must    19-10-2010
 
Afgelopen week op het Masters 1000-toernooi van Sjanghai laaide het onderwerp over de tenniskalender weer op. Rafael Nadal klaagde na zijn nederlaag in de achtste finale tegen Jurgen Melzer dat het tennisseizoen te lang is. Aan het eind van het seizoen is de vermoeidheid groot bij veel spelers.

Nadal klaagt aan het eind van ieder seizoen over vermoeidheid na een lang en intensief seizoen. Gelijk in de eerste week van het nieuwe jaar zijn de spelers er weer klaar voor om weer een seizoen lang hun beste tennis te laten zien. Ze moeten in januari al topfit zijn, want in de derde week staat het eerste Grand Slam-toernooi, de Australian Open, al op het programma. Na het eerste Grand Slam-evenement reizen de spelers over de hele wereld om deel te nemen aan hier en daar een toernooi. Voor vele spelers betekent dit een rustperiode, het seizoen is immers nog lang.

De hele maand maart speelt zich af in Noord-Amerika. Er worden dan twee grote toernooien gespeeld, namelijk de Masters 1000-toernooien van Indian Wells en Miami. Dit is het startsein voor een drukke periode die duurt tot en met Wimbledon. Na het hardcourtseizoen afgesloten te hebben keren de spelers naar Europa, waar het gravelseizoen begint. Daar worden Masters 1000-toernooien van Monte Carlo, Rome en Madrid gehouden en gevolgd door het tweede Grand Slamtoernooi, Roland Garros. Al die toernooien worden om de week gespeeld.

Na amper uitgerust te zijn van het gravelseizoen begint in Halle en Queens het korte grasseizoen. De spelers die de tweede week op Roland Garros gehaald hebben, hebben rust nodig na een slopend tweede Grand Slam in Parijs, maar moeten zich gelijk voorbereiden op Wimbledon. Twee weken hebben de spelers daarvoor.

Gelukkig voor de toptennissers staat er in de maand juli geen grote toernooien op het programma en kunnen ze hun rust pakken. Maar in augustus volgen weer een aantal intensieve weken met eerst twee Ďvijfde Grand Slamsí achter elkaar (Montreal/Toronto en Cincinnati) en na een week rust volgt het vierde en laatste Grand Slamtoernooi van het jaar, de US Open.

Na het laatste Grand Slamevenement te hebben gehad lijkt het seizoen ten einde, maar dat is niet zo. In oktober volgt er het ene laatste Masters 1000-toernooi in Sjanghai, wat afgelopen week plaatsvond. Voor de meeste spelers volgt begin november het laatste grote toernooi in Parijs, een hardcourttoernooi waar vaak de beslissing valt welke speler of spelers er ook nog naar het prestigieuze afsluitingstoernooi, de Masters, mogen.

Dat afsluitingstoernooi is voor de beste acht spelers ter wereld en wordt gespeeld eind november. Als je ook nog in de finale van de Davis Cup staat, moet je begin december nog een weekeinde vol aan de bak. Vele spelers zitten dan lekker op hun vakantieadres te genieten van hun welverdiende rust of zijn na een vakantie alweer in training voor het nieuwe seizoen.

Ook in het tennis draait het om geld en hoe meer toernooien er worden gespeeld over de wereld, hoe meer geld er in het laatje komt van de ATP. Na de US Open worden in AziŽ een aantal grote toernooien gespeeld, wanneer die toernooien niet zullen plaatsvinden, zal tennis minder gepromoot worden in AziŽ, wat resulteert dat tennis een kleine naamsbekendheid heeft over de wereld. Dat brengt ons weer waar het allemaal om draait: geld.

De Association of Tennis Professionals moeten gaan luisteren naar de wensen van de spelers. Een seizoen beginnen in januari en eindigen in november/december is gewoonweg te lang om jarenlang vol te houden. Het is wel vol te houden, maar dan moeten de spelers ook niet te veel verplichtingen hebben aan toernooien. De spelers zijn verplicht om aan alle Grand Slam-toernooien en Masters 1000-toernooien deel te nemen en aan vier van de elf 500-toernooien. Al die toernooien zijn verspreid over het hele jaar, dus het vroegtijdig beŽindigen van het seizoen zit er voor de topspelers niet op.

Het seizoen is voor de beste spelers op de ATP-tour erg lang. In januari moeten ze er gelijk al staan op de Australian Open en eind november wordt er nog een afsluitingstoernooi gespeeld. Elf maanden lang tennissen, plus dat je ook nog voorbereiding nodig hebt. De spelers hebben amper rust om te herstellen na een slopend seizoen. Een verkorting van het seizoen is een must, anders moeten de tennisfans hun grote helden op de grote toernooien missen wegens oververmoeidheid, zoals Nadal vorig jaar op Wimbledon, of zien ze hun helden maar op halve kracht spelen, omdat ze gewoonweg te vermoeid zijn. Een korter tennisseizoen zorgt voor beter tennis en de aanwezigheid van alle toptennissers.


Henk van Leeuwen (Foto : Abbys)

Share/Save/Bookmark

Meer Special
  An-Sophie Mestach
  Tennisvakanties
  Tennis sportweddenschappen, hoe begin je er aan?
  De wereld van de tennis weddenschappen
  Wedden op tenniswedstrijden
  Rafa vs the rest of the world
  Twaalf grote tenniskampioenen vergeleken
  Hoe dominant zijn de huidige toppers
  Op naar de top: Pablo CarreŮo Busta
  Tennisracket kiezen? Deel 1
  Hoe is het met: Dinara Safina
  Australian Open Live op Eurosport en Eurosport 2

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
1.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 BelgiŽ - Contact - Info - 1 bezoeker online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten