TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Ksenia Pervak
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Terug in de Tijd
  Kim Clijsters, amper 18, in finale Roland Garros    10-05-2006
 
Jaar : 2001

We herinneren het ons nog zoals gisteren, maar in realiteit is het al bijna 5 jaar geleden. Kim Clijsters speelde op 10 juni 2001 als eerste Belgische een Grand-Slam finale, en dat op Roland Garros.

Clijsters begon als nummer 12 ter wereld aan de French Open, maar werd op voorhand niet echt tot de grote kanshebbers beschouwd. De weken voordien had ze echter geen grote prestaties neergezet. Amper 2 van haar 5 gravelwedstrijden kon ze in winst opzetten maar in de Franse hoofdstad bracht de Limburgse daar verandering in. Op weg naar de vierde ronde kende Kim weinig problemen. Kwalificatiespeelster Salerni, Diaz-Oliva en Marrero brachten Clijsters niet aan het wankelen maar in de 1/8e finales kende ze heel wat meer moeite met Henrieta Nagyova, die haar de tweede set afnam. Uiteindelijk wist Kim de derde set toch naar haar hand te zetten en door te stomen naar de kwartfinales, waarin ze makkelijk Petra Mandula opzij zetten. In de halve finales wachtte dan de clash met ... Justine Henin.

In de aanvangsfase van de partij leek het Justine die als eerste Belgische een Grand-Slam finale zou halen. Met harde, strakke slagen stuurde de Waalse Kim van het kastje naar de muur en in geen tijd stond ze op een 6-2 4-2 voorsprong. Alsop een wolk speelde Henin-Hardenne op de Court Philippe Chatrier. Maar Clijsters bleef vechten voor ieder punt en begon steeds beter in de partij te komen. De partij kantelde, Kim haalde de tweede set binnen en ging in set 3 op haar elan door. Met een knappe smash maakte ze het af. "In de tweede set begon ze plotseling heel wat minder hard te slaan. Ze begon ook wat kleine foutjes te maken en daar heb ik van geprofiteerd. Ik zat op de kanteling te wachten. Voordien was ik thans ook niet slecht aan het spelen maar Justine was gewoon onklopbaar hoe ze op dat moment speelde.", verklaarde de Limburgse.

In de finale moest Kim het opnemen tegen Jennifer Capriati, 4e reekshoofd in Parijs. De Amerikaanse was in de halve finales veel te sterk voor Martina Hingis, die op dat moment de ranglijst aanvoerde. Clijsters begon dus zonder druk aan de paritj en dat was in de aanvangsfase duidelijk merkbaar. Met goed en krachtig tennis overvleugelde ze de Amerikaanse compleet. Na amper een half uur spelen had Clijsters de eerste set al op zak met 6-1. In set 2 begon Capriati echter heel wat beter te spelen, ze zette Clijsters steeds meer onder druk en haalde het uiteindelijk met 6-4. De derde en beslissende set was er een van wisselende kansen. Uiteindelijk zegevierde de Amerikaanse met 12-10. Ondraaglijk spannend was het, maar uiteindelijk gaf de ervaring van Capriati de doorslag. De derde set was trouwens de langste ooit op Roland Garros gespeeld.

"De eerste set verliep als een droom. Ik moest vechten voor ieder punt, maar nam toch simpel afstand. Ik serveerde ook buitengewoon goed. In de twee set was Jennifer super en in de derde set heb ik wat foutjes gemaakt die ik ťťn uur eerder waarschijnlijk niet zou gemaakt hebben. Maar ik denk dat het normaal is dat je na een lange, snelle match een beetje verslapt."

Maar ondanks de verloren finale, veroverde Kim duizenden harten en niet alleen in BelgiŽ.


Gunter Van Stappen (Foto : Tennisinfo.be)

Share/Save/Bookmark

Meer Terug in de Tijd
  Kim Clijsters' laatste Australian Open
  Winst in het hol van de leeuw
  US Open
  US Open
  US Open
  Australian Open anno 2008
  US Open anno 2007
  Wimbledon anno 2007
  Roland Garros anno 2007
  Arthur Ashe, de eerste Afro-Amerikaanse grandslamwinnaar
  De diamanten zijn voor Mauresmo
  De Australian Open anno 2007

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
1.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 BelgiŽ - Contact - Info - 1 bezoeker online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten