TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Geen jarigen vandaag
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Terug in de Tijd
  Vergane glorie : Martina Navratilova    12-05-2006
 
Jaar : 2005

Martina Suberova werd op 8 juni 1956 geboren in Karkonosa in Tsjechoslovakije. Na de scheiding van haar ouders, en de zelfmoord van haar vader bestond haar leven nog enkel uit tennis. Ze heette ondertussen Navratilova, naar haar stiefvader Mirek Navratil. Ze werd gecoacht door Vera Sukova, de moeder van Helena. Ene Hana Mandlikova raapte toen toen haar buitengeslagen ballen op.

In 1975 debuteert ze in het circuit, een jaar later wint ze in Orlando haar eerste tornooi. De 3.000 dollar prijzengeld vliegt in de Tsjechoslovaakse staatskas, ze krijgt wel 11 dollar drinkgeld per dag. Logisch gevolg: na de US Open van 1976 vraagt ze in de VS asiel aan. "Ik ben geboren om Amerikaanse te zijn. Ik had steeds het gevoel nergens echt bij te horen voor ik me in Florida vestigde" schreef ze in 1985 in haar autobiografie 'Martina: Being Myself'. In 1981 zou ze Amerikaans burger worden.

Haar nieuwe levensstijl bevalt haar. Ze koopt twee Rolls Royces en een Ferrari met nummerplaat X-Czech. En ze begint vreselijk te vreten. "Ik Big Macte doorheen de States" Bizar genoeg is het haar onstuitbare honger die haar naar de top zal brengen. Ze was immers een vrij mager ding. Met haar nieuwe lichaam viel tenminste iets te beginnen.

Ze omringt zich met een groepje advizeurs, dat al snel bekend stond onder de naam Team Navratilova. Dr. Haas was een diŽtist. Nancy Liebermann een motivatiecocach uit het basketbal, Rick Elstein een reflexcoach. En Renee Richards- voor de geslachtsoperatie nog Dr.Richard Rasking- leerde haar topspin op haar backhand steken, naar haar service toe te springen en dichter bij het net te blijven hangen. Ook Billy Jean King gaf haar constant tips.

Ondertussen was er gezonde rivaliteit ontstaan tussen Navratilova en Chris Evert. Evert was tot haar afscheid in 1989 steeds de populairste. Evert was de Miss America. Navratilova was het nurkse, mannelijke wijf uit het Oostblok.

Niet alleen het Amerikaanse publiek had het niet zo op haar begrepen. Ze had veel meer moeite met het zoeken van sponsors dan sommige speelsters die niet eens in de top-20 stonden. Ze zag Chris Evert adverteren voor huurauto's en Rolex-horloges, ze zag Monica Seles haarproducten promoten, Steffi Graf verkocht melk en auto's. Jennifer Capriati was en bleef jong met Oil of Olaz.

Navratilova mocht blij zij met sokken en schoenen. Dus promootte ze haar eigen leven, dierenrechten, milieubewijstzijn. Dat ze openlijk voor haar seksuele geaardheid was uitgekomen had haar bij de Amerikanen nog minder geliefd gemaakt. Evert had lovers. Navratilova had lesbian sex nests.

Navratilova en Evert stonden tientallen keren elk aan een kant van het net, maar ze zijn echter nooit elkaars vijand geweest. Evert weet dat Navratilova veel voor haar sport had gedaan en dat de rivaliteit belangrijk was voor de populariteit van het vrouwentennis. "Martina was een revolutie in het vrouwentennis", aldus Evert. "Ze leerde ons dat je tenniswedstrijden wint in de gymzaal. Haar tennis had iets van mannentennis. Het was gebaseerd op kracht. Dat van ons was ladylike."

Maar Evert kapte ermee na 157 tornooizeges. Navratilova ging door tot 167 tornooizeges (enkelspel).Opvallend genoeg zonder al te veel lichamelijke letsels. "Nu hebben ze overal ijszakken op het lijf, zijn de enkels getaped, de hamstrings verwarmd, de knieŽn ingepakt. Ik was voor mijn 25ste nooit geblesseerd. Maar toen liepen er ook nog geen ouders rond. Nu beginnen ze als kind en krijgen ze de kans niet volwassen te worden."

Navratilova verzette zich dan ook hevig tegen het debuut van Hingis en Co. Ze ligt mee aan de basis van de nieuwe reglementen die het aantal proftornooien voor - 18-jarigen beperken. Kind-vedetten liggen Navratilova niet erg. Zelf heeft ze vier generaties tennissters gekend. Ze debuteerde in de periode van Billy Jean King, overleefde Chris Evert, was nog steeds bij de besten onder het bewind van Steffi Graf, en maakte nog het debuut mee van de tieners Martina Hingis en Venus Williams. Navratilova kende een ongeŽvenaarde carriŤre met 167 tornooizeges, achttien Grand Slam-titels, haalde zo'n 25 miljoen dollar aan prijzengeld binnen en stond 332 weken aan de kop van de wereldranglijst.


Frederik Vermeire (Foto : maltphoto@comcast.net)

Share/Save/Bookmark

Meer Terug in de Tijd
  Kim Clijsters' laatste Australian Open
  Winst in het hol van de leeuw
  US Open
  US Open
  US Open
  Australian Open anno 2008
  US Open anno 2007
  Wimbledon anno 2007
  Roland Garros anno 2007
  Arthur Ashe, de eerste Afro-Amerikaanse grandslamwinnaar
  De diamanten zijn voor Mauresmo
  De Australian Open anno 2007

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
3.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 BelgiŽ - Contact - Info - 3 bezoekers online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten