TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Mariya Koryttseva
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Terug in de Tijd
  Bjorn Borg, de onbetwiste meester    25-10-2006
 
Jaar : 1980

Bjorn Borg is misschien wel de grootste tenniskampioen aller tijden. In tien jaar toptennis speelde de Zweed een buitengewone erelijst samen. Hij stapelde niet alleen overwinningen en buitengewone prestaties op, maar ook zeer veel geld. Hij was de mythische figuur van het tennis in de jaren ’70. Vanwege zijn onverstoorbare houding op het terrein kreeg hij de bijnaam ‘Iceborg’. Toen hij in 1983 als zesentwintigjarige en op het hoogtepunt van zijn loopbaan terugtrad, werd hij meteen een legende.

De tenniscarrière van Borg is het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Zijn vader die een meer dan behoorlijk tafeltennisser was, won op een mooie dag tijdens een toernooi... een tennis racket. De toen negenjarige Bjorn eigende zich de prijs van zijn vader toe en klopte er ballen mee tegen de garagepoort van het ouderlijk huis in zijn geboortestad Sodertalje.

Vervolgens werd de jonge Borg lid van een tennisclub uit de buurt, waar hij op twaalfjarige leeftijd werd opgemerkt door de federale trainer Percy . Rosberg, die tien jaar later ook Stefan Edberg zou ontdekken. Het mag zonderling klinken, maar in die tijd was Bjorn een prikkelbare jongen, die op een eenvoudige opmerking van zijn moeder zijn rackets tegen de vloer kon gooien om vervolgens de hele middag mokkend op de wc door te brengen.

Pas later zorgde Lennart Bergelin, die vanaf 1971 zijn trainer was geworden, voor de ommekeer in Borgs houding. Tijdens een Davisbeker match kreeg Bergelin het na een woedeuitval van Borg zo op de heupen dat hij zijn leerling met een flinke klap in een haag sloeg. Sedertdien uitte Borg niet een keer meer het minste teken van woede, ergernis of ongeduld. 'Iceborg' was geboren.

Zijn stalen zenuwen maakten van Borg de onbetwiste heerser van het tennis van de jaren '70. Zijn gavelspel van op de achterlijn, waarbij hij als een afgestelde machine de ballen terugsloeg, maakten van hem de ongeëvenaarde winnaar die nooit enige emotie liet zien. In zijn loopbaan behaalde Borg 62 titels, waarvan 6 op Roland-Garros (1974, 1975, 1978, 1979, 1980 en 1981)en 5 opeenvolgende op Wimbledon (1976, 1977, 1978, 1979 en 1980). Daarbij komt ook nog de Zweed-se overwinning in de Davisbeker in 1975.

In enkele jaren tijd speelde Borg een indrukwekkend fortuin van verscheidene honderden miljoenen bij elkaar. In 1983 lachtte de toekomst hem nog toe, maar Borg besloot, bij gebrek aan verdere motivatie, een punt te zetten achter zijn loopbaan. In januari van dat jaar speelde hij in Monaco zijn laatste officiële match tegen de Fransman Henri Lecomte.

De Zweed had zich voorgenomen van andere geneugten van het leven te genieten. Maar de toekomst viel voor de kampioen helemaal anders uit. Zijn naam verhuisde in de kranten van de sportbladzijden naar de roddelpagina's. In 1984 werd zijn scheiding van de Roemeense ex-speelster Mariana Simioncscu, met wie hij vier jaar eerder was gehuwd, breed uitgesmeerd. Later kreeg zijn strijd om het hoederecht over zijn zoon Robin, die hij bij de Zweedse mannequin (Annike Bjorling had gekregen, weer de volledige aandacht van de pers. De schoonheid verweet hem voor de rechtbank een cocaïneverslaafde te zijn.

In 1985 richtte Borg zijn eigen confectiebedrijf, 'Bjorn Borg Design Group' op, maar vier jaar later ging het overkop. Hetzelfde jaar werd hij in een Milanees ziekenhuis opgenomen met een voedselvergiftiging, maar het gerucht deed de ronde dat hij gepoogd had zichzelf van kant te maken.

Een laatste keer trachtte Borg zich waar te maken in 1991 toen hij weer competitietennis begon te spelen. Hij begon opnieuw waar hij in 1983 was gestopt, in Monte Carlo. Zijn eerste partij tegen Sergi Bruguera verloor hij eerloos. Later won hij enkele wedstrijden in minder hoog genoteerde toernooien, maar hij slaagde er niet in zijn glorierijk verleden in herrinnering te brengen. Enkele maanden later hield hij er definitief mee op, niet zonder zijn imago van vroeger te hebben geschaad.


Frederik Vermeire (Foto : Tennisinfo.be)

Share/Save/Bookmark

Meer Terug in de Tijd
  Kim Clijsters' laatste Australian Open
  Winst in het hol van de leeuw
  US Open
  US Open
  US Open
  Australian Open anno 2008
  US Open anno 2007
  Wimbledon anno 2007
  Roland Garros anno 2007
  Arthur Ashe, de eerste Afro-Amerikaanse grandslamwinnaar
  De diamanten zijn voor Mauresmo
  De Australian Open anno 2007

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
1.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 België - Contact - Info - 4 bezoekers online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten