TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Sebastien Grosjean
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Interviews
  Rusland’s nieuwste supertalent: Anna Chakvetadze in luwte naar de wereldtop    25-03-2007
 
Anna Chakvetadze is misschien wel dé grootste verrassing van het damestennis van het afgelopen half jaar. De 20-jarige Russin is vrij geruisloos aan een enorme opmars bezig die tijdens de Proximus Diamond Games in Antwerpen zelfs tot een kortstondige Top 10 notering leidde. Abe Kuijl sprak in de diamantstad exclusief met de bescheiden speelster uit Moskou direct na het bereiken van deze mijlpaal.

“Kon ik vandaag de Top 10 bereiken? Oh, nee, dat wist ik niet.”

Anna Chakvetadze kijkt met een enigszins vertwijfelde lach op haar gezicht om zich heen bij het horen van het nieuws. Maar vervolgens volgt er een erg nuchter antwoord.

“Het is mooi om de Top 10 te bereiken, maar ik doe niet mee in Dubai en Doha de komende weken en dus zal ik weer zakken. Bovendien probeer ik niet teveel naar mijn ranking te kijken. Ik wil toernooien winnen.”

Chakvetadze had gelijk. Ze verloor in de halve finales van de Proximus Diamond Games in drie sets van Amelie Mauresmo en zakte na haar rustperiode terug naar de 12e positie op de wereldranglijst.

De geboren en getogen Moskoviete is een heel ander type speelster dan het gemiddelde jonge talent dat de wereldtop bestormt. Waar nieuwe generatie speelsters als Nicole Vaidisova en Ana Ivanovic vaak alleen maar hard tegen een bal kunnen slaan, speelt de frêle Russin meer met haar hoofd.

“Ten eerste ben ik niet zo lang als Vaidisova of Ivanovic,” zegt ze. “Ik kan niet zo hard slaan en dus moet ik andere manieren vinden om te winnen. Ik zoek naar zwakke punten in het spel van mijn tegenstanders en probeer daar vervolgens op in te spelen.”

Haar speelwijze doet veel denken aan vijfvoudig Grand Slam kampioene Martina Hingis, die met haar tactisch inzicht altijd probeert tegenstanders te slim af te zijn.

Chakvetadze kende haar doorbraak in 2006, toen ze het jaar net binnen de Top 40 begon, maar dankzij eindzeges in Guangzhou (Tier III) en Moskou (Tier I, de hoogste categorie onder de Grand Slams) het jaar afsloot als nummer 13 op de wereldranglijst.

“Ik had nooit gedacht dat ik vorig jaar al een Tier I toernooi zou winnen,” blikt ze terug. “Toen ik mijn eerste toernooi won in Guangzhou heeft me dat veel vertrouwen gegeven. Dit heeft me geholpen om zo goed te presteren in Moskou.”

In de Russische hoofdstad speelde Chakvetadze zich in een klap in de spotlights voor haar thuispubliek door onder meer gerespecteerde landgenoten Nadia Petrova en Elena Dementieva te verslaan op weg naar de titel.

Als we de website van de WTA Tour mogen geloven, wil Chakvetadze binnen drie jaar doorstoten naar de Top 5 van de wereld. “Nee, nee, dat is niet waar,” onderbreekt ze direct. “De WTA vroeg naar mijn doelstellingen dus toen heb ik maar gezegd dat de Top 5 wel mooi zou zijn, maar het is niet iets waar ik me echt specifiek op richt.”

Chakvetadze weet dat er nog werk aan de winkel is, wil ze daadwerkelijk die stap maken naar de absolute wereldtop. “Ik moet meer vertrouwen in mezelf krijgen zodat ik goed kan spelen op de belangrijke momenten,” verklaart ze. “Daarnaast moet ik mijn service en fitness ook verbeteren.”

Wat dat vertrouwen betreft is Chakvetadze al een eind gekomen, Toen jonge Anna haar eerste stappen zette op het professionele circuit had ze nogal eens problemen om haar emoties onder controle te houden op de baan. Als het even tegenzat, verschenen er al gauw traantjes op haar gezicht. Ze begint te lachen als ze wordt gevraagd naar die situatie van toen en zegt: “Je hebt me niet gezien toen ik nog in de junioren onder 14 jaar speelde.”

Inmiddels lijkt een absolute doorbraak steeds dichterbij te komen. In 2007 heeft Chakvetadze alweer een toernooizege in Hobart op haar naam staan en in Melbourne bereikte ze voor het eerst de kwartfinales van een Grand Slam toernooi op de Australian Open. Ze had tegen haar fameuze landgenote Maria Sharapova de kans om de eerste set uit te serveren op 5-4, maar ging uiteindelijk toch in twee zwaarbevochten sets onderuit.

“Ik ben blij dat ik de kwartfinales heb weten te bereiken,” zegt ze. “Mensen zeiden tegen me dat ik erg goed speelde in die wedstrijd [tegen Sharapova], maar ik kon de belangrijke punten niet winnen. Maria was beter die dag.”

Chakvetadze was in haar jeugd altijd een fan van grasbanen, maar geeft tegenwoordig de voorkeur aan hard court. Vanwege haar goede herinneringen aan de US Open in New York zou ze het liefst schitteren op de banen van Flushing Meadows.

“Ik zou heel graag de US Open winnen. Het was het eerste Grand Slam toernooi dat ik speelde in 2004 en ik versloeg [de toenmalig nummer 3 van de wereld] Myskina terwijl ik pas net begon als prof.”

Chakvetadze was destijds de nummer 175 van de wereld en had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi. “Het was een grote stap voor mij om haar te verslaan en het heeft me veel vertrouwen gegeven.”

Russisch tennis heeft een nieuwe Anna, maar waar de glamoureuze Kournikova op haar twintigste al bijna afgeschreven was, staat Anna Chakvetadze pas aan de vooravond van een glansrijke carrière.


Voor meer over Abe Kuijl en zijn belevenissen tijdens de Proximus Diamond Games, zie de 'Kroniek van een Journalist" elders op deze site.


(Foto : Livesportphoto.com)

Share/Save/Bookmark

Meer Interviews
  Xavier Malisse
  Kirsten Flipkens
  Xavier Malisse
  Pat Cash
  Mats Wilander
  Zijn tenniservaring
  Sabine Lisicki
  Jelena Jankovic
  Kim Clijsters
  Francesca Schiavone
  Shino Tsurubuchi, Serena's worst nightmare
  Rafael Nadal

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
3.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 België - Contact - Info - 1 bezoeker online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten