TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Geen jarigen vandaag
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Terug in de Tijd
  BelgiŽ wint de Fed Cup.    05-11-2005
 
Jaar : 2001

Begin November 2001 trok ons damesteam naar Madrid voor de eindronde van de Federation-Cup. Ons land werd vertegenwoordigd door Kim Clijsters, Justine Henin, Els Callens en Laurence Courtois. De Verenigde Staten gaven voor deze eindstrijd forfait . Als reden werd er vliegangst opgegeven, na de aanslagen van 11 september. De meeste speelsters waren nochtans in Europa om verschillende toernooien te spelen. Zonder de grote rivaal waren onze landgenoten dan ook torenhoog favoriet.

BelgiŽ werd ingedeeld met Duitsland, AustraliŽ en thuisland Spanje. In de andere groep waren Frankrijk en Rusland de voornaamste kanshebbers.

De eerste ontmoeting ging tegen Duitsland. Justine moest eerst in het veld tegen Martina Muller. Zonder problemen won zij haar eerste match met 6-3 en 6-1. Daarna was het de beurt aan Kim. Deze zegevierde met dezelfde cijfers over Bianka Lamade. Als afsluiter namen Els en Laurence het op tegen het Duitse duo Lamada/Rittner. Na een overwinning met 6-4 6-7 6-1, eindigde de landenkamp op 3-0.

Twee dagen later was AustraliŽ de volgende tegenstander. Justin begon opnieuw, tegen Rachel McQuillan. De Australische kon standhouden tot 5-5, maar daarna was er aan onze landgenote geen houden meer aan . 7-5 6-0. Kim van haar kant kon gemakkelijk baas blijven over Alicia Molik, en zegevierde met 6-3 6-3. Tenslotte rondde ons dubbelteam de landenkamp af, met een 6-4 6-3 overwinning. Eindstand Belgie-Australie 3-0

De derde ontmoeting ging tegen thuisland Spanje, met twee gereputeerde gravelspecialisten. Henin begon goed tegen Conchita Martinez en pakte de eerste set met 6-3. Daarna ging het wat minder, en gehinderd door het lawaai dat de Spaanse toeschouwers maakten, vooral bij de opslagen van Justine, won Martinez de tweede set met 7-5 en liep ze de derde set uit tot 5-1. Een eerste nederlaag leek nabij, maar dat was zonder de vechtlust van Justine gerekend. De Spaanse kreeg met een 3-5 stand nog wel een matchpunt, maar de Waalse werkte dit weg, en won de set en de match uiteindelijk met 7-5. Met het dubbelspel, maakte Els en Laurence er 3-0 van, na een overwinning met 4-6 6-3 7-5 . Belgie was geplaatst voor de finale.

De finale ging, tegen de verwachting in tegen Rusland , en niet tegen Frankrijk. Henin begon de finale tegen Petrova. In de eerste set denderde ze voorbij de Russische. (6-0) . De tweede set kon Nadia iets meer weerstand bieden, maar verloor toch met 6-3. BelgiŽ had zijn eerste punt binnen. Kim moest het dan opnemen tegen Dementieva. Het werd bijna een identieke match. De eerste set met 6-0 voor Kim, de tweede, iets moeilijker met 6-4. Belgie had de Fed-cup gewonnen. Het afsluitende, onbelangrijke dubbelspel ging wel verloren, met 5-7 en 6-7 maar het kon de feestvreugde niet temperen.

De volgende jaren werd BelgiŽ steeds uitgeschakeld omdat het zijn twee toppers moest missen. Hopelijk komt aan deze reeks een einde.


Adrienne Mees (Foto : PJZ)

Share/Save/Bookmark

Meer Terug in de Tijd
  Kim Clijsters' laatste Australian Open
  Winst in het hol van de leeuw
  US Open
  US Open
  US Open
  Australian Open anno 2008
  US Open anno 2007
  Wimbledon anno 2007
  Roland Garros anno 2007
  Arthur Ashe, de eerste Afro-Amerikaanse grandslamwinnaar
  De diamanten zijn voor Mauresmo
  De Australian Open anno 2007

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
3.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 BelgiŽ - Contact - Info - 2 bezoekers online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten