TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Geen jarigen vandaag
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Interviews
  Op en top Belgisch : Caroline Maes    05-06-2007
 
Het is zaterdagnamiddag, ik heb afgesproken met Caroline Maes in de tennisclub "Royal" in Sint-Niklaas waar haar moeder een interclubduel moet spelen, we volgen haar aandachtig van onder een parasol en praten ondertussen over de carričre van Caroline.

Caroline, je behaalt je beste resultaten de laatste weken en je verbetert al enkele weken na elkaar je beste ranking. Heb je iets aan je spel veranderd of zijn er andere omstandigheden die een positieve invloed hebben op je prestaties?

Vertrouwen is de basis van succes in alle sporten, dus zeker ook in tennis. Daarbij komt ook nog dat ik vanaf eind vorig jaar een aantal goede speelsters geklopt heb en dat draagt natuurlijk bij tot je geloof in jezelf.
Een goed voorbeeld is het toernooi van Rome, waar ik onmiddellijk in de eerste ronde Beygelzimer klopte die toch rond de 110e plaats staat.

Een ander aspect is ook het feit dat je tijdens matchen voor elke bal, voor elk punt vecht en je fouten zo veel mogelijk beperkt.

Gravel is mijn favoriete ondergrond, en ik probeer er ook zo veel mogelijk toernooien op te spelen, ik speel het liefst tegen typische Spaanse gravelspeelsters met lange rally’s van achteruit.

In België train ik vooral met mijn trainer Mirek bij wie ik al van in het begin train (buiten mijn periode in de VTV in Wilrijk) en spar of en toe met Kristof Boel en soms eens in Wilrijk met Kirsten Flipkens.


Wat verwacht je van Yanina Wickmayer en Tamaryn hendler in de toekomst?

Yanina wordt dit jaar 18 en staat toch al in de top 400, een talent zoals Kim en Justine is ze natuurlijk niet maar het is wel een meisje dat heel hard werkt en alles voor het tennis over heeft, top-200 moet zeker haalbaar zijn, misschien zelfs top-100, maar dat is nu heel moeilijk te voorspellen, het vrouwentennis verandert zo snel en natuurlijk zijn er ook nog de eventuele blessures of andere problemen die roet in het eten kunnen gooien.

Tammy heb ik voor het eerst gezien tijdens de Fed Cup in Florida, ze is nog heel jong, nog maar 14, en kan al goed tennissen, natuurlijk nog niet op het topniveau maar ze heeft ook enorm veel potentieel. Het is voor haar nog moeilijker om te voorspellen doordat het nog een aantal jaar zal duren vooraleer ze definitief op de tour gaat spelen.

Als je ranking het toelaat, reis je dan naar de Verenigde Staten om er de US Open te spelen?

Ik zit normaal gezien met mijn ranking zeker in het kwalificatietoernooi en wil er zeker spelen, ik ga misschien deze zomer ook een aantal hardcourttoernooien spelen ter voorbereiding van de US Open, maar ik ken mijn planning nog niet voor na Wimbledon.

Op welk toernooi zou je het liefst pieken? Een (paar) wedstrijd(en) winnen op een hoofdtabel van een grandslamtoernooi (welk) of voor je thuispubliek in Antwerpen?

Zowel voor het thuispubliek speel ik heel graag en wil er natuurlijk ook mooie dingen tonen als op een hoofdtabel van een groot toernooi, mijn Grand Slam bij voorkeur is Roland Garros, omdat het dicht bij huis is en het op gravel gespeeld wordt.

Ik ben iemand die graag voor thuispubliek speelt en er veel moed en energie kan uit putten, spelen op een veld waar iedereen tegen jou is, is ook niet leuk.

Denk je ook al aan stoppen? Blijf je tennissen tot het je niet meer kan bekoren of zeg je vanaf een bepaalde leeftijd, nu is het genoeg?

Ik bekijk het jaar per jaar, in het verleden heb ik door blessures en tegenvallende resultaten al een aantal keer overwogen om te stoppen maar ben toch blijven trainen en vechten. Winnen is mooi en geeft je extra motivatie om door te blijven gaan, maar wanneer je een aantal eerste rondes verliest heeft dit een heel negatieve invloed op mentaal vlak.
Er is natuurlijk niet enkel het fysieke aspect maar het moet ook financieel haalbaar blijven, ik heb voorlopig geen sponsors en moet dus alle reizen en onkosten zelf betalen, daarom speel ik ook nog interclub in België (Wase) , Nederland (waar we zondag kampioen zijn geworden)en Frankrijk (Denain) om zo ook extra geld te verdienen.

Mijn doel dat ik wou halen dit jaar heb ik ondertussen al overtroffen, eind vorig jaar wou ik in 2007 top-200 zijn, ik ben nu bijna top-150 en zou graag rond de 100e plaats of misschien zelfs top-100 worden.

Ga je in de toekomst nog op de lijst van Open VLD staan of vergt je tenniscarričre te veel tijd om er nog politieke ambities op na te houden?

Er zijn pas binnen een goede 5 jaar opnieuw verkiezingen, ik wil me dan zeker opnieuw kandidaat stellen in Zele. De kans dat ik dan nog actief tennis is eerder klein en ik wil graag in Zele iets doen. Ik heb enkel lokale ambities, ik wil niet naar de Senaat of het parlement, maar de gemeenteraad zegt me wel iets.

Hoe pak je matchen aan tegen jonge speelsters die van achteruit op elke bal meppen? Voel je nu meer respect van andere speelsters en de media die plots meer interesse heeft in jou?

Ik ben een speelster die graag de rally’s van achteruit aangaat, ik probeer het spel ook zo veel mogelijk te variëren door spin, slice en vlakke slagen goed af te wisselen.

De andere speelsters kijken natuurlijk naar de ranking en de resultaten en gaan je natuurlijk wel anders bekijken dan wanneer je top-400 staat of top-150.

De media-aandacht is natuurlijk een mes dat langs twee kanten snijdt, het is leuk als je jezelf in de krant ziet staan wanneer je een toernooi gewonnen hebt maar ze polsen natuurlijk al heel lang bij mij naar zaken over Kim, en nu naar de situatie rond de Fed Cup, ik had het al laten weten aan de federatie dat ik niet zou spelen en vond dat zij het bekend moesten maken, dat de mensen het via hen te weten kwamen, niet via de media.
Ik heb gedurende 3 jaar elke keer opnieuw Fed Cup gespeeld, vaak als 2e of 3e speelster, maar wat verwacht je met speelsters als Kim en Justine in het team, maar niemand zei toen wat over mij, nu kan ik eens een keer niet spelen en is het hek van de dam. Ik vind het dus een beetje overdreven, de hele heisa dat ze er rond maken.

Kim is mijn beste vriendin en we hebben samen al heel veel mooie en intense momenten meegemaakt, haar trouw moet een van haar hoogtepunten worden van haar leven, dit wil ik natuurlijk niet missen maar samen met haar delen. Fed Cup-ontmoetingen zullen er nog komen, en dan kan ik dan spelen, maar een trouw kan je niet overdoen.

Ook tennissen zonder een goed en leuk leven naast de baan bestaat ook niet, je leven off court beďnvloedt in grote mate je prestaties, daarom zijn ook vrienden en familie heel belangrijk in mijn leven. Moest ik me ongelukkig voelen door een aantal beslissingen te nemen naast het veld, zou ik zeker niet staan op de wereldranglijst waar ik vandaag sta.

Begin dit jaar reisde je vooral mee met Kim Clijsters naar Australië. Was het niet moeilijk om ervoor te kiezen even ‘vakantie’ te nemen in plaats van zelf toernooien te spelen?

2007 was Kim haar laatste jaar dus wou ik zeker nog eens met haar meereizen, Australië is ook een enorm mooi land en de Australian Open een enorm leuk evenement, voor mij was het dus een unieke kans om dit nog eens allemaal mee te maken, het is een van de mooiste ervaringen uit mijn leven geweest.

Wat zijn je onmiddellijke toekomstplannen? Welke toernooien ga je nu spelen? Wat zijn je doelen?

Deze week speel ik in Zagreb en volgende week in Marseille, beide $50.000 toernooien waar ik door mijn nieuwe ranking reekshoofd ben. Daarna ga ik waarschijnlijk afreizen naar Roehampton waar de kwalificaties van Wimbledon plaatsvinden. Ik ga daar een aantal dagen extra trainen op gras om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Waarschijnlijk speel ik na de trouw van Kim ook nog in Zwevegem, voor eigen publiek, waar ik ga dubbelen met Yanina. Het zou leuk zijn om daar mooie dingen te laten zien in eigen land.

Mijn grootste doelen dit jaar zijn de hoofdtabel van een grandslamtoernooi halen.

Wat zijn je plannen na je tenniscarričre?

Ik wil zeker nog in het tenniswereldje blijven en mijn kennis en ervaring doorgeven, ik hoor nu van veel meisjes dat de overgang van junoiren naar senioren helemaal niet evident is. Ik heb daar vrij veel geluk mee gehad, aangezien ik samen opgroeide met Leslie Butkiewicz en we zo ook samen de overgang gemaakt hebben.

Ik wil eventueel ook les geven of iemand begeleiden zoals Kim Kilsdonk nu doet bij Elise Tamaela.

Wat is je top-4 van mooiste tennismomenten?

1) Toernooi in Rome (eerste winst in 100.000)
2) 2e ronde in Hasselt
3) 2e ronde in Strassbourg
4) Mijn eerste Fed Cup-deelname in 2002 tegen Italië waar ik onmiddellijk in het enkel mocht uitkomen.

Wat betekenen fans, vrienden en familie voor jou? Hoe graag zit je op de tour? Valt het reizen je niet te zwaar?

Familie en vrienden zijn heel veel waard voor me, de periodes dat ik thuis ben ga ik graag op bezoek bij iedereen en kunnen we wat tijd bijhalen en bijpraten. Dit heeft natuurlijk een positieve invloed op mijn tennis, ik kom graag naar huis en voel me goed bij mijn vrienden en familie.

Ik weet zelf niet hoeveel mensen er mijn resultaten echt op de voet volgen maar ik apprecieer het enorm, ook de mensen van mijn fansite ben ik enorm dankbaar en de mensen in Zele die me nu op de voet volgen, charmeren me enorm.


Frederik Vermeire (Foto : Tennisinfo.be)

Share/Save/Bookmark

Meer Interviews
  Xavier Malisse
  Kirsten Flipkens
  Xavier Malisse
  Pat Cash
  Mats Wilander
  Zijn tenniservaring
  Sabine Lisicki
  Jelena Jankovic
  Kim Clijsters
  Francesca Schiavone
  Shino Tsurubuchi, Serena's worst nightmare
  Rafael Nadal

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
2.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 België - Contact - Info - 3 bezoekers online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten