TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Geen jarigen vandaag
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Interviews
  Jelena Jankovic : 'Ik voel me de nummer twee'    25-06-2007
 
Jelena Jankovic mag dan wel de Ordina Open finale hebben verloren van Anna Chakvetadze, toch gaat de Servische op Wimbledon van start als een van de topfavorieten. Abe Kuijl sprak exclusief met de nummer drie van de wereld over haar opmerkelijke opmars van het afgelopen jaar.

In de eerste maanden van 2006 verloor Jankovic maar liefst negen keer op rij in de eerste ronde van een WTA-toernooi en de goedlachse jongedame uit Belgrado dacht er serieus over na om te stoppen met tennis. Maar na een goede serie wedstrijden in Rome besloot ze er nog één keer vol voor te gaan. Een jaar later is de 22-jarige Jelena uitgegroeid tot een van de grootste sterren uit het WTA circuit.

Jankovic legt uit hoe het voelt om terug te komen naar de toernooien waar ze voorheen als modale speelster rustig haar werk kon doen, maar nu vaak wordt gezien als de grootste trekpleister van het evenement.

“Je moet aan veel meer activiteiten deelnemen, maar het heeft mij totaal niet veranderd. Ik ben nog steeds dezelfde meid van vroeger. Ik voel me ook absoluut geen ster. Als ik naar een toernooi kom weet ik wat ik moet doen en wat er van me verwacht wordt, maar ik heb laten zien dat ik met de druk om kan gaan.”

Ondanks haar explosieve stijging op de wereldranglijst zegt Jankovic dat ze zich nog beter inschat dan haar huidige Top 3 klassering. “Ik voel me de nummer twee. Ik sta eerste in de Race (de jaarranking) en ik heb van alle topspeelsters gewonnen, behalve Justine.”

Justine Henin is een doorn in het oog voor Jankovic. Beide speelsters ontmoetten elkaar al zes keer, maar telkens ging de overwinning naar de Waalse. Met gevoel voor humor zei Jankovic afgelopen maand nadat ze het graveltoernooi van Rome op haar naam had geschreven: “Ik heb hier enkel gewonnen omdat Henin er niet bij was.”

In Parijs stonden beide dames voor de laatste keer tegenover elkaar, en ook op het Court Philippe Chatrier was het Henin die in de halve finales van Roland Garros met de winst aan de haal ging. Maar omdat landgenoten Novak Djokovic (halve finale) en Ana Ivanovic (finalist) ook uitstekend hadden gepresteerd op het Franse gravel, werden alle drie de Serven bij thuiskomst in Belgrado gehuldigd.

“We gingen met zijn allen op het balkon van het parlementsgebouw,” vertelt Jankovic, “en op het plein stonden duizenden mensen te wachten op ons. Ik kreeg het bijna niet voor elkaar om mijn speech te houden. Het was erg emotioneel.”

Ondanks de huldiging na Roland Garros in Servië, speelde Jankovic in diezelfde week alweer een nieuw toernooi, op gras in Birmingham. Ze haalde de finale, waarin ze Maria Sharapova klopte in drie sets. Jankovic had vervolgens graag een weekje rust genomen voor Wimbledon, maar was verplicht om af te reizen naar Rosmalen. “Ik moest spelen vanwege mijn ‘Gold Exempt’ status”. Jankovic had voorafgaand aan het seizoen drie toezeggingen moeten doen aan kleinere toernooien, waarvoor ze zich later niet ongestraft kon terugtrekken.

Hetzelfde probleem deed zich voor in de aanloopweek naar Roland Garros, toen Jankovic tot veler verbazing deelnam aan het kleine graveltoernooi van Strasbourg, nadat ze de drie weken daarvoor ook al had gespeeld. Ook voor dit evenement had ze zich al vroegtijdig aangemeld.

Haar overvolle programma heeft wel tot gevolg gehad dat Jankovic inmiddels veruit aan kop gaat, wat betreft de meeste overwinningen in het seizoen tot nu toe. De Servische heeft 51 winstpartijen op haar naam staan, en wordt op grote afstand gevolgd door Anna Chakvetadze, met 34 zeges.

“Het is ongelofelijk om nu al 51 overwinningen te hebben behaald,” zegt Jankovic, “het geeft me vertrouwen en maakt duidelijk dat ik het verdien om in de top van de wereldranglijst mee te draaien.”

Toch kent het vele succes ook zijn keerzijde. “Het afgelopen halve jaar is de drukste periode uit mijn leven geweest,” zegt ze. “Het is geweldig om zoveel te winnen, maar ik ben ook erg moe.”

Het was al vroeg in het seizoen dat het programma van Jankovic voor het eerst bekritiseerd werd. Voorafgaand aan de Australian Open had de Servische zich ingeschreven voor zowel het toernooi van Auckland, als dat van Sydney de week erop. Jankovic won het eerste evenement en reikte tot de finale van het tweede, waar ze in een klassieke driesetter onderuit ging tegen Kim Clijsters.

“Ik had niet verwacht zo goed te presteren in de eerste toernooien van het jaar. Ik had een uitstekende voorbereiding op de Australian Open, maar in de vierde ronde tegen Serena was ik op.” Jankovic verloor met 6-3 6-2 van de latere kampioene.

Een paar maanden later werd het met aanbreken van het gravelseizoen allemaal nog een stapje erger. “Ik begon alles te winnen,” zegt ze. “Soms speelde ik en wilde ik eigenlijk verliezen, maar ik kan niet verliezen omdat ik rust wil nemen. Als ik verlies moet mijn tegenstander het zelf hebben afgedwongen.”

Jankovic reikte achtereenvolgens tot de halve finales in Warschau, de kwartfinales in Berlijn en ze won het toernooi van Rome. Toen ze daarna nog de halve finales van het toernooi in Strasbourg had bereikt, moest ze uitgeput opgeven, slechts twee dagen voor aanvang van Roland Garros. Weet Jankovic de tweede week van Wimbledon te bereiken, dan heeft ze maar liefst tien weken aan een stuk gespeeld.

Toch kijkt Jankovic uit naar het toernooi in London. “Als jong meisje droomde ik er altijd van om Wimbledon te winnen. Het is zonder twijfel mijn favoriete Grand Slam. Ik speel graag op gras, hoewel het soms moeilijk kan zijn vanwege de vele slechte stuiten.”

Maar ziet Jankovic zichzelf ook als favoriete voor het derde Grand Slam van het jaar? “Het enige wat ik moet doen is winnen van Justine,” zegt ze met een lach. “Nee, ik wil niet zeggen dat ik een favoriete ben. Het zijn twee lange weken en ik wil het gewoon wedstrijd voor wedstrijd bekijken en dan zien we wel hoe het gaat.”

Ze mag dan wel niet vooruit willen blikken in het schema, Jankovic weet wel voorbij het toernooi in London te kijken. “Na Wimbledon ga ik uitrusten. Ik denk dat ik wel een vakantie heb verdiend.”


(Foto : Tennisinfo.be)

Share/Save/Bookmark

Meer Interviews
  Xavier Malisse
  Kirsten Flipkens
  Xavier Malisse
  Pat Cash
  Mats Wilander
  Zijn tenniservaring
  Sabine Lisicki
  Jelena Jankovic
  Kim Clijsters
  Francesca Schiavone
  Shino Tsurubuchi, Serena's worst nightmare
  Rafael Nadal

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
2.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 België - Contact - Info - 7 bezoekers online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten