TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Geen jarigen vandaag
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Interviews
  Tennisinfo.be sprak met Els Callens    22-11-2005
 
16 jaar lang stond Els Callens aan de top van het vrouwentennis. Twee weken geleden speelde ze haar laatste toernooi in Hasselt. Tennisinfo.be ging haar opzoeken en had een exclusief gesprek met haar.

Els Callens, je bent nu twee weken uit het circuit gestapt. Begin je het al een beetje te missen ?

“Eigenlijk al een klein beetje. Ik was blij dat ik mocht meedoen aan het toernooi van Hasselt, omdat het toch al een tijdje geleden was dat ik nog speelde. Het laatste toernooi was voor mij de US Open geweest en daar zitten toch acht weken tussen. Ik vond echt dat het stilaan mocht gaan komen. Nu zijn we weer een paar weken verder en ik mis het wat minder omdat ik begonnen ben met tennisles te geven. De stress en valiezen in- en uitpakken : dat zijn allemaal lastige dingen die ik dan ook totaal niet mis. Ik ben blij waarmee ik nu bezig ben.”

16 jaar carričre, dat is erg lang. Wat heeft je eigenlijk gedreven om het zo lang vol te houden ?

“Ik denk vooral het plezier in wat ik doe. Tennis is voor mij een passie. Ik wilde altijd maar mijn slagen en mijn fysiek verbeteren. Ik wilde altijd maar vooruit omdat ik vrij perfectionistisch ben ingesteld. Ik werkte altijd erg hard en daardoor kwamen er veel resultaten. Tegenslagen waren er ook wel, maar minder dan resultaten en dat stemde me erg tevreden. “

Wanneer heb dan besloten dat het genoeg was, dat je ermee zou stoppen ?

“Ik heb vorige winter een paar conditietests gedaan en heb ook hard getraind en ik had nog nooit zo’n goede resultaten behaald op fysiek gebied. Ik ben dan begonnen aan het seizoen maar won heel weinig matchen. Dan is het besef gekomen dat ik nog harder ging moeten werken. Ik heb ook wat tegenslag gehad tijdens sommige wedstrijden en ik begon het erg moeilijk te krijgen. Dan heb ik besloten om het seizoen af te maken en er dan een punt achter te zetten. Het werd voor mij heel moeilijk om mee te kunnen gaan in de top 100.”

Je hebt heel veel mooie momenten beleefd in je carričre : brons op de Spelen in Sydney, een hele mooie wedstrijd tegen Serena Williams in de derde ronde van Wimbledon in 2002, winst in de Fed Cup,… Als je er één moment moet uitkiezen, wat is dan het allermooiste ?

“Dat zal toch altijd de Olympische Spelen blijven omdat dat heel speciaal is. Als klein meisje waren de Spelen iets ongelooflijks. Het moest iets fantastisch zijn om daar ten eerste gewoon te mogen rondlopen en verschillende soorten sporten te mogen zien. Dan daar nog een medaille behalen is gewoonweg schitterend. Dat gaat mij nog lang bijblijven.”

Voor de Fed Cup heb je je nog altijd beschikbaar gesteld. Acht je het mogelijk dat je ooit nog een comeback maakt in het circuit ?

“Wie weet dat ik het zo hard mis dat ik ooit nog terug in het circuit stap, maar ik denk het niet. Ik heb altijd gezegd dat ik zolang mogelijk bleef spelen. Soms is het beter om wat te lang te spelen, dan te vroeg te beslissen om te stoppen. Ik ga nog altijd blijven trainen en als de Fed Cup eraan komt nog veel meer. Dan ga ik waarschijnlijk even stoppen met lesgeven om mezelf terug op scherp te stellen. Maar de hele wereld terug afreizen is echt vermoeiend en dat ik ze ik mezelf niet opnieuw doen. Het is erg hard werken en dat heb ik 16 jaar gedaan. Dat is een lange periode en ik heb het nu wel gehad.”

Is de sfeer tussen de speelsters in het circuit echt zo hard ? Of is er veel meer vriendschap dan gedacht ?

“Het zijn uiteindelijk je concurrenten waar je tegen moet spelen en het zijn dus niet echt je vriendinnen. Soms gebeurt dat je met iemand een vriendschap opbouwt en dan moet je tegen elkaar spelen in de eerste ronde van een Grand Slam. Dat is niet zo aangenaam omdat je weet dat er altijd iemand als verliezer van de baan moet komen. Je blijft toch altijd voelen dat ze concurrenten zijn. Uiteraard weet je ook wie een sterke backhand heeft en wie een zwakke opslag en je weet wel hoe iedereen speelt. Voor mij maakt het eigenlijk weinig uit. Ik heb vaak veel vriendinnen gehad en veel mensen die mij graag zien in het circuit. Er zijn meisjes die niet meer tegen je spreken als ze weten dat ze tegen jou moet spelen. Zo ben ik niet. Voor mij begint het duel pas als ik de eerste voet op de baan zet. Als ik bezig ben aan een tennismatch probeer ik mij zoveel mogelijk daarop te focussen en niet op wie aan de overkant van het net staat.”

Nu je gestopt bent met tennissen, heb je besloten om les te gaan geven aan jonge talenten. Waarom ?

“Tennis is voor mij altijd een passie geweest. Ik denk dat ik vrij veel ervaring heb opgedaan en veel technische bagage heb. Ik wilde altijd in de tenniswereld blijven en ik wil nu de kinderen verder helpen en hen vanalles bijleren. Ik wil ze goed leren tennissen maar probeer ook om hen plezier te laten beleven. Ik denk dat dat wel vrij belangrijk is. “

Kim en Justine blijven nog een paar jaar tennissen, maar wat komt erna ? Zie jij de opvolging klaarstaan ? Is er opkomend talent ?

“In België loopt overal talent rond, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal aan de top gaan komen. Je moet jezelf nog altijd bewijzen. Aude Vermoezen, een jong meisje dat op de VTV traint, speelt erg goed, maar ze moet nog altijd bewijzen dat ze tot die wereldtop kan behoren. De weg is erg lang. Je moet zowel technisch, als tactisch, als mentaal erg sterk zijn. Dat zijn eigenschappen waar je hard aan moet werken. Het is eigenlijk ongelooflijk dat we in België op zo’n korte tijd twee wereldtoppers, Kim en Justine, hebben. Ik vraag mij af of ons land dat ooit nog eens zal meemaken. Laat ons hopen dat ze veel kinderen kunnen motiveren om voor het tennis te kiezen.”

Zou je ooit coach willen worden van een profspeler of –speelster ?

“Misschien later maar op dit moment zeker niet. Ik heb nu zolang gereisd en als ik zoiets doe betekent dat terug mee heel het circuit mee afgaan en dat zie ik nu even niet zitten.”

Wat ga je nu het meeste missen nu je uit het circuit ben gestapt ?

“Ik denk vooral het mooie weer omdat je als tennisspeelster altijd de zon volgt en op veel mooie plaatsen komt. Je traint tenslotte maar 4 uur per dag en dan kan je tijdens het toernooi eens iets gaan bezoeken. Nu dat ik tennisles geef heb ik toch altijd minder tijd. Ik moet ook eens af en toe naar de supermarkt en heb ook andere dingen te doen, dus dat neemt heel wat van mijn tijd in.”

Erg bedankt, Els !

Graag gedaan.


Nicolas Naets (Foto : PJZ)

Share/Save/Bookmark

Meer Interviews
  Xavier Malisse
  Kirsten Flipkens
  Xavier Malisse
  Pat Cash
  Mats Wilander
  Zijn tenniservaring
  Sabine Lisicki
  Jelena Jankovic
  Kim Clijsters
  Francesca Schiavone
  Shino Tsurubuchi, Serena's worst nightmare
  Rafael Nadal

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
2.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 België - Contact - Info - 2 bezoekers online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten