TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Mariya Koryttseva
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Interviews
  Tatiana Golovin: Meer dan een glamourgirl    30-12-2007
 
Ze schitterde de laatste jaren meer in de boekjes dan op de tennisbaan, maar daar lijkt verandering aan te komen. Tatiana Golovin bereikte bij de Zurich Open in oktober voor het eerst in haar loopbaan de finale van een Tier I-toernooi, en daarmee haar hoogste klassering ooit. Abe Kuijl reisde af naar Zwitserland en sprak met Tati.

Toen Tatiana Golovin in 2004 als 16-jarig meisje van de 354e naar de 27e positie op de wereldranglijst stormde, leek de goedlachse blondine hard op weg om de nieuwe ‘it-girl’ van de WTA Tour te worden. Toch schaarde de Française zich in Zurich pas voor het eerst tussen de mondiale Top 15. Waarom heeft deze doorbraak zo lang op zich laten wachten?

“Het eerste seizoen is alles nieuw,” zegt Golovin. “Je stapt gewoon de baan op, niemand kent je en je denkt dat alles geweldig is. Maar het volgende jaar kom je terug en moet je al je punten verdedigen. De speelsters leren je kennen en weten hoe ze tegen je moeten spelen, dus dan wordt het ineens een stuk moeilijker.”

Eerste titel

De basis voor haar succes legde Golovin in het voorjaar van dit seizoen, toen ze op het Tier II-toernooi van Amelia Island haar eerste titel veroverde. Op het Amerikaanse gravel versloeg Golovin achtereenvolgens Ana Ivanovic, Venus Williams en Nadia Petrova. Was haar eerste, langverwachte eindzege een opluchting?

“Ik denk dat het meer een opluchting was dat ik drie topspeelsters op rij wist te verslaan,” reageert Golovin. “Voorheen was het juist die constante die ik miste. Dat ik het die week wel voor elkaar kreeg heeft me een hoop zelfvertrouwen gegeven.”

Terugslag

Maar net toen Golovin klaar leek om door te stoten naar de absolute top, raakte ze geblesseerd aan haar rechterenkel. De Française miste hierdoor het hele Europese gravelcircuit en keerde pas terug op de tour op Wimbledon. Het duurde even voor ze haar vorm weer te pakken kreeg, want zowel op het gras in Londen, als tijdens de Amerikaanse hardcourttoernooien die erop volgden, wist Golovin geen potten te breken. Op de US Open was de eerste ronde al het eindstation.

Tijdens de toernooien in Amerika werd Golovin kortstondig bijgestaan door Mats Wilander, een samenwerking die uiteindelijk niet tot de gewenste successen leidde. “We hadden niet echt genoeg tijd om samen te werken,” zegt ze. “We zouden eigenlijk een maand samen aan de slag gaan, maar doordat ik opnieuw licht geblesseerd raakte, ging daar een week vanaf. En toen verloor ik nog eens in de eerste ronde van de US Open, dus uiteindelijk hebben we maar twee weken de tijd gehad.” Eind november werd bekend dat Golovin de Nederlander Glen Schaap, voormalig trainer van onder meer Dinara Safina en Nadia Petrova, had aangesteld als haar nieuwe coach.

Sterk slot

Toen de tour na de US Open terugkeerde naar Europa voor de jaarafsluitende indoortoernooien, begon Golovin de ballen weer wat beter te raken. Ze bereikte de kwartfinale in Luxemburg en was verliezend finaliste in zowel Stuttgart als Zurich. In beide finales was Justine Henin te sterk.

“Ik denk dat ik die laatste weken van het seizoen een stuk frisser was dan de andere speelsters, net omdat ik zo lang geblesseerd ben geweest,” zegt Golovin. “Ik heb geluk gehad dat ik mijn oude vorm weer terug heb weten te vinden, want voor hetzelfde geld had ik gewoon een heel slecht seizoen gedraaid na mijn lange afwezigheid.”

Overigens heeft Golovin een uitgesproken mening over Henin. “Ik denk dat iedereen wel weet hoe je tegen haar moet spelen, maar je verliest toch, omdat ze gewoon zo goed is. Heeft ze niet van die ochtenden dat ze wakker wordt en zich gewoon beroerd voelt? Ik bedoel, wat is er met haar aan de hand (lacht)? Het maakt uit niet hoe goed je tegen haar speelt, ze wint toch.”

Dankzij haar uitstekende seizoenseinde kan Golovin toch terugkijken op een succesvol jaar. Naast haar eerste titel op Amelia Island, zegevierde ze ook in het Sloveense Portoroz en sluit ze 2007 af als nr.13, haar hoogste notering tot dusverre.

De volgende stap

Maar dit soort goede prestaties brengen natuurlijk weer extra verwachtingen met zich mee. Een Top 10-klassering ligt inmiddels binnen handbereik voor Golovin. Voelt Tati zich klaar om de elite te bestormen?

“Ik denk dat ik er wel klaar voor ben, maar ik moet hard blijven werken. Ik moet constant zijn in mijn spel, want topspeelsters spelen week in, week uit op een hoog niveau. Ze verliezen niet in de eerste rondes van een toernooi, tegen speelsters die lager gerangschikt staan dan zijzelf. Dat is het belangrijkste waar ik aan moet werken. Leren om elke week honderd procent te zijn en de speelsters te verslaan die lager staan dan ik.”


Frederik Vermeire (Foto : Tennisinfo.be)

Share/Save/Bookmark

Meer Interviews
  Xavier Malisse
  Kirsten Flipkens
  Xavier Malisse
  Pat Cash
  Mats Wilander
  Zijn tenniservaring
  Sabine Lisicki
  Jelena Jankovic
  Kim Clijsters
  Francesca Schiavone
  Shino Tsurubuchi, Serena's worst nightmare
  Rafael Nadal

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
2.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 België - Contact - Info - 3 bezoekers online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten