TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Mariya Koryttseva
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Player Of The Week
  Dinara Safina    12-05-2008
 
Dinara Safina is misschien nog wel het meest bekend als kleine zusje van Marat Safin. Die in 2000 nog de nummer 1 positie bekleedde bij de mannen. De laatste tijd is het echter Safin die de resultaten van zijn zus kan bewonderen. Zo ging de Russin deze week op het Tier I-toernooi van Berlijn met de titel aan de haal nadat ze onder meer won van Justine Henin en Serena Williams.

Safina zette als 14 jarige eind 2000 haar eerste stappen op het ITF-circuit. Ze speelde twee $10.000-toernooien en bereikte in haar eerste toernooi meteen de finale. In 2001 speelde ze opnieuw enkele $10.000-toernooien en schreef ze ook haar eerste ITF-toernooi op haar naam in Rome. Bij de junioren schitterde de Russin op Wimbledon door de finale te bereiken waarin ze in drie sets het onderspit moest delven tegen Angelique Widjaja. Ook kreeg ze twee wild cards voor de kwalificaties namelijk voor het WTA-toernooi van Madrid (Tier III) waar ze in de tweede kwalificatieronde onderuit ging tegen Svetlana Kuznetsova (WTA-524) en in Moskou (Tier II) waar ze ook verloor in de tweede kwalificatieronde tegen het toenmalige nummer 76 ter wereld, Adriana Gersi. De Russische eindigde het jaar als het nummer 394 ter wereld.

In 2002 maakte Safina een reuze sprong op de rankings. Op het einde van het jaar behoorde ze tot de top 70 van de wereld. Ze begon het jaar dan ook uitstekend met 3 titels op $10.000-toernooien (Mallorca, Las Palmas Gran Canaria en Rome-Parioli). Deze uitstekende resultaten op gravel leverde de Russin een wild card op op het WTA-toernooi van Estoril (Tier IV). Daar tenniste ze zich in de kijker door in de eerste ronde het derde reekshoofd, Martina Sucha, naar huis te spelen alvorens in de kwartfinale een halt te worden toegeroepen door kwalificatiespeelster Anca Barna. In Madrid (Tier III) bereikte ze vanuit de kwalificaties de tweede ronde en ook in Tashkent (Tier IV) was de tweede ronde het eindstadium.

Op Wimbledon en op het Tier V-toernooi van Casablanca geraakte Safina niet voorbij de kwalificaties maar op het gravel van Sopot (Tier III) was ze echter in bloedvorm. Eerst overleefde ze drie rondes in de kwalificaties om dan op de hoofdtabel brandhout te maken van onder meer Patty Schnyder (WTA-24). De Russin schreef het toernooi dan ook op haar naam en verloor gedurende 8 wedstrijden maar één set.

In het jaar dat Safina 18 jaar werd, slaagde ze er in om te bevestigen en opnieuw een sprong voorwaarts te maken tot de 54ste plaats. Het eerste knappe resultaat kwam er op het Tier III-toernooi van Doha, waar ze pas in de kwartfinale het onderspit moest delven tegen Anastasia Myskina (WTA-11). Op het gravel van Berlijn en Rome bereikte ze telkens vanuit de kwalificaties de tweede ronde. Op Roland Garros bleek Myskina echter opnieuw een maatje te groot in de eerste ronde. Op het gravel van Palermo (Tier V) voegde de Russin haar tweede titel toe aan haar palmares. Safina zette op de US Open een schitterende prestatie neer door de vierde ronde te bereiken waarin ze in twee sets moest buigen voor Justine Henin (WTA-3).

In 2004 kon de Russische geen titels bij op haar palmares zetten. Ze bereikte wel de derde ronde op de Australian Open en de halve finale op het Tier-II toernooi van Parijs waarin ze telkens haar meerdere moest erkennen in Kim Clijsters. Op het einde van het jaar volgde er nog een kwartfinale in Guangzhou (Tier III) en een finale in Luxemburg (Tier III), die Safina in twee sets verloor van Alicia Molik(WTA-14). Ze eindigde het jaar als het nummer 44 ter wereld.
Het jaar daarop veroverde de Russin echter twee titels. Hierdoor maakte ze voor het eerst aansluiting met de top 20 van de wereld. In Parijs (Tier II) zette ze een fantastisch prestatie neer door in de kwartfinale Serena Williams (WTA-2) te verslaan. In de halve finale en finale schitterde ze dan nogmaals met overwinningen over thuisspeelsters Tatiana Golovin (WTA-23) en Amélie Mauresmo (WTA-4). Op het gravel van Estoril (IV) bereikte ze de halve finale en in Praag (Tier IV) schreef Safina haar vierde titel uit haar carrière op haar naam.

In 2006 schreef Safina dan wel geen titels op haar naam, ze zette wel haar opmars verder op de rankings. Ze eindigde het jaar net buiten de top 10. Ze begon het jaar uitstekend met een halve finale in Gold Coast (Tier III). In Parijs en Antwerpen moest ze telkens in de kwartfinale het onderspit delven tegen de eerste reekshoofden namelijk Amélie Mauresmo en Kim Clijsters. Ook op Indian Wells, Charleston en Berlijn, alledrie Tier I-toernooien, bereikte ze de kwartfinale. Op het Italiaanse gravel in Rome deed de Russin nog een stap beter door de finale te bereiken waarin ze onderuit ging tegen Martina Hingis. Op Roland Garros bereikte ze haar beste resultaat ooit door in de vierde ronde Sharapova (WTA-4) te verslaan alvorens een halt te worden toegeroepen door Kuznetsova (WTA-10).

De mooie resultaten zaten er echter nog niet op voor Safina. Op Rosmalen ging ze pas in de finale onderuit tegen Krajicek. Hierbij voegde ze nog een kwartfinale in Los Angeles (Tier II) waarin Sharapova ditmaal wel te sterk bleek en een halve finale in Montreal (Tier I). Ook op de US Open zette ze haar tot nu toe beste resultaat neer. Ze bereikte namelijk de kwartfinale waarin ze verloor van het toenmalige nummer 1 ter wereld, Amélie Mauresmo.

In 2007 volgde er opnieuw een WTA-titel voor Safina namelijk in Gold Coast (Tier III). In Parijs en Antwerpen volgde er net zoals in 2006 een kwartfinale. Tijdens het gravelseizoen voelde de Russin zich opnieuw in haar nopjes. Ze bereikte de kwartfinale in Amelia Island, Berlijn en Rome. In Charleston verloor ze de finale in twee sets van Jelena Jankovic. Op Roland Garros verloor ze in de vierde ronde van Serena Williams en op Rosmalen bleek Jelena Jankovic in de halve finale opnieuw te sterk. Ook op de US Open speelde ze de vierde ronde waarin ze verloor van Justine Henin. In Moskou (Tier I) ging ze in de halve finale onderuit tegen Elena Dementieva. Ze eindigde het jaar als het nummer 15 ter wereld.

Ook dit jaar bereikte Safina al enkele keren de kwartfinale. Zo speelde ze de kwartfinale in Gold Coast (Tier III) en in Miami (Tier I). De grootste prestatie van het jaar volgde echter vorige week toen ze met het Tier I-toernooi van Berlijn de achtste titel uit haar carrière op haar naam schreef. Deze prestatie bracht haar op de 14de plaats op de wereldranglijst.


(Foto : Tennisinfo.be)

Share/Save/Bookmark

Meer Player Of The Week
  Djokovic wint in Miami
  Vera Zvonareva
  Petra Kvitova
  Milos Raonic
  An Sophie Mestach
  Ana Ivanovic
  Victoria Azarenka
  Jeremy Chardy
  Caroline Wozniacki
  Sara Errani
  Juan Martin Del Potro
  Dinara Safina

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
2.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 België - Contact - Info - 3 bezoekers online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten