TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Mariya Koryttseva
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Interviews
  Novak Djokovic: 'Ik wil het jaar afsluiten als nummer één'    25-05-2008
 
Met titels op de Australian Open en Indian Wells heeft Novak Djokovic dit jaar al laten zien dat hij op het moment de beste speler op hard court is. Eerder deze maand zag correspondent Abe Kuijl de Serviër zijn eerste grote toernooi winnen op gravel in Rome, waardoor Djokovic na Nadal nu de belangrijkste kandidaat is voor de eindzege op Roland Garros.

“Dit jaar is tot nu toe een droom voor mij geweest, maar ik wil doorgaan,” vertelt Djokovic op de persconferentie na zijn toernooiwinst in de Italiaanse hoofdstad. “Ik wil het jaar afsluiten als nummer één.”

De leider in de ATP Race van 2008 klinkt overtuigd van zichzelf zoals altijd. Na drie dominante jaren van Rafael Nadal op het Foro Italico, is het dit seizoen de net 21-jarige kroonpretendent uit Belgrado die het meest prestigieuze graveltoernooi in aanloop naar Roland Garros op zijn conto mag schrijven.

“Ik richtte me voor dit gravelseizoen op Rome en natuurlijk Roland Garros,” vertelt Djokovic. “Ik ben dus erg blij dat ik zo’n groot toernooi heb gewonnen op deze ondergrond, want dit geeft me veel vertrouwen voor alle andere grote toernooien, en niet alleen op gravel.”

Djokovic zegt dat de sleutel tot zijn succes op gravel ligt in het feit dat hij meer rust in zijn spel weet te brengen op het gemalen baksteen. “Ik probeer met meer geduld te spelen, want ik weet dat ik veel meer ballen terug kan verwachten op gravel dan op bijvoorbeeld hard court. Natuurlijk is hard court mijn favoriete baansoort, maar ik denk dat ik goed genoeg ben op gravel om de strijd aan te gaan met de beste spelers van de wereld op deze ondergrond.”

Op weg naar de titel in Rome had Djokovic over geluk niet te klagen. Zo zag hij zijn tegenstander in de kwartfinale, Nicolas Almagro, opgeven bij een 6-1, 1-0 voorsprong, en ook Radek Stepanek schudde voortijdig de hand van de Serviër bij een 6-0, 1-0 tussenstand in het voordeel van Nole. In de finale versloeg Djokovic de onervaren Stanislas Wawrinka in drie sets met 4-6, 6-3, 6-3. De Zwitser had nog nooit de finale van een Masters Series toernooi bereikt in zijn loopbaan.

“Ik had natuurlijk nooit verwacht zo makkelijk in de finale te komen bij een toernooi als dit,” zegt Djokovic. “Maar dit waren nou eenmaal de omstandigheden en dat is ook sport. Er kan van alles gebeuren.”

“In de finale probeerde ik constant gefocust te blijven, want het is niet makkelijk om in dit soort grote wedstrijden met de favorietenrol om te gaan. Ik verwachte natuurlijk niet dat ik in de finale een ongeplaatste speler zou treffen, maar Wawrinka verdiende het om hier te zijn, want hij heeft zijn kwaliteit bewezen. Uiteindelijk heb ik gedaan wat ik moest doen, zij het in drie sets.”

De verrassende nederlaag van Rafael Nadal tegen Juan Carlos Ferrero in de tweede ronde maakte de weg voor de Serviër ook een stuk vrijer naar de titel dan wanneer hij de Spaanse gravelkoning in goeden doen had tegengekomen. Maar Nadal had teveel last van blaren onder zijn voeten van het vele spelen in de weken voorafgaand aan het toernooi van Rome, om Ferrero echt partij te kunnen bieden.

“Ik denk dat dit nog maar weer eens duidelijk maakt dat het seizoen gewoon loodzwaar is,” analyseert Djokovic de vele blessures waarmee het toernooi in Rome geteisterd werd. “De spelers raken niet zomaar geblesseerd, er ligt een reden aan ten grondslag. En ik kan het weten, want ik heb zelf ook al meerdere keren in die situatie gezeten.”

Ook ging Djokovic in op de verrassende nederlaag van Roger Federer in de kwartfinale tegen Radek Stepanek en het feit dat de Zwitserse nummer één voor zijn doen matig presteert tot dusverre in 2008. “Het is normaal dat dit gebeurt,” verklaart Djokovic de tegenvallende prestaties van Federer. “Na zoveel jaren van dominantie en het winnen van 90% van de grote toernooien op de tour is het logisch dat je op een punt komt waarbij de resultaten wat minder worden. Maar Federer is nog steeds de nummer één van de wereld en hij stelt zichzelf nog altijd de hoogst mogelijke doelen.”

“Natuurlijk zijn zijn resultaten van dit jaar niet karakteristiek voor hem, want iedereen verwacht dat hij elk toernooi wint waaraan hij deelneemt. Echter, de spelers en de tijden zijn aan het veranderen. Spelers beginnen meer te geloven in het feit dat ze van Federer kunnen winnen. Ik denk dat het voor de fans interessant zal worden om te zien wie er dit jaar uiteindelijk als eerste gaat eindigen.”

Als afsluiting van het toernooi werd Djokovic bij de prijsuitreiking gevraagd of hij zijn bekende imitaties nog eens wilde laten zien voor het Italiaanse publiek. Djokovic weigerde echter beleefd, ook na verder aandringen van de stadionspeaker.

“Ik hoorde dat sommige spelers en andere mensen negatief begonnen te spreken over mijn imitaties en daar hou ik niet van, dus stop ik ermee,” verklaarde de winnaar zijn besluit. “Het is ook niet datgene waar ik het beste in ben. Wat ik het beste doe is tenniswedstrijden winnen en daar zal ik in de komende tien, vijftien jaar mee door proberen te gaan.”

Djokovic zal willen beginnen met het veroveren van Parijs in de komende twee weken.

l(Foto : Tennis.info)

Share/Save/Bookmark

Meer Interviews
  Xavier Malisse
  Kirsten Flipkens
  Xavier Malisse
  Pat Cash
  Mats Wilander
  Zijn tenniservaring
  Sabine Lisicki
  Jelena Jankovic
  Kim Clijsters
  Francesca Schiavone
  Shino Tsurubuchi, Serena's worst nightmare
  Rafael Nadal

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
2.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 België - Contact - Info - 1 bezoeker online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten