TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Mikhail Youzhny
Yannick Mertens
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Terug in de Tijd
  Wie is Jelena Dokic    13-02-2006
 
Jaar : 1998

Vele mensen in BelgiŽ vroegen zich af wie het meisje was, waarmee Kim Clijsters op Roland Garros het dubbelspel bij de juniors won.

Jelena Dokic werd geboren op 12 april 1983 in Osijek (Kroatie) Tijdens de oorlog in JoegoslaviŽ vluchtte zij eerst, naar Servie. Vijf jaar later week ze uit naar AustraliŽ en nam de Australische nationaliteit aan. Ze vestigde zich in Sydney.

Jeugdige Jelena was een goed junior. In 1997 haalde ze de finale van Roland Garros, waar ze verloor van Nadia Petrova. In Wimbledon werd ze in de halve finale uitgeschakeld door Kim Clijsters, maar de US Open schreef ze op haar naam na een zege op Katarina Srebotnik. Ook in Osaka, op de World Super Juniors Championships won ze de finale, ditmaal tegen Daniela Hantuchova.

In Belgie werd ze maar eerst bekend in 1998, toen ze, als dubbelpartner van Kim Clijsters de finale van Roland Garros won tegen Dementieva en Petrova. Hetzelfde jaar werd ze prof.

In 1999, ze stond toen 129į op de WTA lijst en raakte ze via kwalificaties op de hoofdtabel van Wimbledon. Pech met de loting, want onmiddellijk tegen de nr. 1 van de wereld, Martina Hingis. Tot ieders verbazing veegde Jelena echter de Zwitserse van het terrein 6-2 6-0. Ze zette haar zegereeks verder en in de achtste finale klopte ze ook Mary Pierce. Uiteindelijk zou ze in de kwartfinale uitgeschakeld worden door Alexandra Stevenson.

Jelena zette haar klim op de WTA-ladder voort en in 2002 zou ze de vierde plaats bereiken. Ook in het dubbelspel was ze een geduchte tegenstander, en bereikte ze de tiende plaats op de wereldranglijst.

In 2001 kwam er onmin met Australie. Vader Damir Dokic beschuldigde de organisatoren van de Australian Open ervan, zijn dochter opzettelijk een zware loting gegeven te hebben (Eerste ronde tegen Davenport) Zij verlieten Australia en trokken naar terug naar Servie-Montenegro Eerst woonde ze in Belgrado, maar later vestigde zij zich in Monaco.

In 2004 begon de terugval voor Jelena. Ze zakte weg in de rankings, en in 2005 stond ze op een gegeven moment op de 450į plaats

Met deze ranking had ze geen toegang meer tot de WTA toernooien. Tot overmaat van ramp was ze ook niet meer welkom op de Challenger toernooien. Reden, wegblijven van toernooien, zonder tijdig te verwittigen, en daarna de daaraan verbonden boetes niet betalen.

Na de breuk met haar vader, die door zijn wangedrag steeds een schaduw over de loopbaan van Jelene geworpen had, keerde ze uiteindelijk terug naar Australie, om haar carriere een nieuwe start te geven.. Als gevolg daarvan kreeg ze voor de Australische toernooien een aantal wildcards, maar 2 uitschakelingen in de eerste ronde, en een forfait wegens kwetsuur hebben niet veel bijgedragen tot een nieuwe start. Het zal nog afwachten worden, of ook in andere landen met wildcards in haar richting zal gezwaaid worden.

Ondanks alles blijft ze optimistisch
``Er zijn zware tijden, en er zijn goede tijden, daar moet je mee om kunnen gaan.
Ik hou van het leven dat ik heb , maar het is geen makkelijk leven, maar ondanks alles zou ik het voor geen goud willen ruilen ! - Jelena Dokic


Adrienne Mees (Foto : ATute)

Share/Save/Bookmark

Meer Terug in de Tijd
  Kim Clijsters' laatste Australian Open
  Winst in het hol van de leeuw
  US Open
  US Open
  US Open
  Australian Open anno 2008
  US Open anno 2007
  Wimbledon anno 2007
  Roland Garros anno 2007
  Arthur Ashe, de eerste Afro-Amerikaanse grandslamwinnaar
  De diamanten zijn voor Mauresmo
  De Australian Open anno 2007

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
3.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 BelgiŽ - Contact - Info - 2 bezoekers online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten