TennisHome.nl TennisHome.nl     Tennis.de TennisPlanet.be
 
 
 
Left
Nieuws
Actueel
Belgen deze week
Archief
 
Tennisinfo.be
Vrouwen
Tennisinfo.be
Speelsters
Toernooien
WTA ranking
WTA resultaten
Fed Cup
 
Tennisinfo.be
Mannen
Tennisinfo.be
Spelers
Toernooien
ATP Ranking
ATP Resultaten
Davis Cup
 
Tennisinfo.be
Varia
Tennisinfo.be
Terug in de tijd
Specials
Player of the week
Interviews
Mailinglist
Tennishero
Links
 
TennisPlanet.be
TennisPlanet
TennisPlanet.be
Bespanmachines
Vandaag jarig
Mariya Koryttseva
Op de bal met
Xavier Malisse
Xavier Malisse

meer interviews
Rolstoeltennis

Rolstoeltennis
Detail - Interviews
  VRT-commentator Karl Vannieuwkerke over succes Belgisch tennis    01-03-2006
 
"Kim en Justine zijn twee diamanten"

Dat het Belgisch tennis hoogdagen beleeft, is een understatement van formaat. Hoe komt het eigenlijk dat een kleind landje als het onze het zo goed doet in deze sport? En wat brengt de toekomst? VRT-commentator Karl Vannieuwkerke laat zijn licht schijnen over de hoogconjunctuur van het Belgisch tennis.

Is het succesverhaal van het Belgisch tennis toeval, of net niet?
“Ik denk dat het voor een groot deel toch wel toeval is. Dat we twee tennissters hebben die op dit moment even goed zijn, is puur toeval. Als je dat statistisch bekijkt, dan denk ik niet dat we de komende 200 jaar nog een kans hebben om er twee te hebben die één en twee van de wereld zijn of nummer één van de wereld geweest zijn. Ik denk dus dat het voor een stuk groot toeval is. We hebben ook een beetje pech dat ze beide op hetzelfde moment zo goed zijn. Het zou beter geweest zijn dat eerste de ene sterk was, en dan de andere erna kwam. Iedereen die nu na Henin-Hardenne en Clijsters komen, zal een probleem hebben.”

Toch zijn ze beide een product van de jeugdopleiding ...
“Dat is waar. Het moet zijn dat op dat vlak in België heel goed gewerkt wordt, als ze in het buitenland daar ook grote ogen over opentrekken. Zeker in Engeland bijvoorbeeld, vandaar ook dat ze Carl Maes zijn komen wegkapen. Er wordt heel goed gewerkt, maar van een boerenpaard kun je ook geen koerspaard maken. Vandaar: het waren twee diamanten. Het waren zelfs geen ruwe diamanten. De opleiding heeft van hen gemaakt wat ze nu geworden zijn. Zelfs zonder die opleiding zouden ze er toch gekomen zijn. Ik denk dat er andere voorbeelden zijn die eigenlijk straffer zijn. Bijvoorbeeld wat ze met Laurence Courtois gedaan hebben, met Johan Van Herck en zo. Om die in de top 100 te brengen en zelfs met de top 50 te laten flirten, dat is eigenlijk nog straffer dan van Clijsters en Henin-Hardenne nummer een en twee maken.”

“Flipkens top 20”

Denk je dat we de komende jaren (na Clijsters – want stopt in 2007) nog mensen in de top 50 of top 10 zullen krijgen?

“Ik denk dat mensen in de top 50 krijgen een eerste doel zal zijn. Of die dan top 10 waard zijn, hangt af van de kwaliteiten. Het is natuurlijk zo dat de top 50 vroeger nogal wat aandacht waard was. Maar als je nu na Kim en Justine komt en in de top 50 staat, wie zal er daar nog zijn hoofd naar omdraaien? Dat zal het probleem zijn. Appelmans en Monami speelden ooit samen vierde ronde op de Australian Open en dat was hier groot nieuws. ’s Nachts live tennis: Appelmans tegen Pierce. Maar als je na Clijsters en Henin komt en vierde ronde speelt op een Grand Slam – wat op zich een wereldprestatie is (dan ben je al bij de beste zestien ter wereld op dat moment) – dan zullen er minder mensen aandacht hebben daarvoor.”

Zal de openbare omroep zich daarin ook aanpassen?
“Ik vrees er inderdaad een beetje voor. Vroeger zaten we in ’99 in Sydney op verkenning, voor de Olympische Spelen. Ik was toen al wat thuis in het tenniswereldje en zat toen met de chef sport samen. Steven Martens had me ook al gezegd hoe goed Clijsters en Henin waren. Ik zei toen ‘Clijsters en Henin zullen de nummers een en twee van de wereld worden’ en werd toen helemaal weggelachen. Gelukkig kochten ze wel de rechten voor zodat we nu van veel tennis kunnen genieten. Na Clijsters en Henin zal er wel nog tennis te zien zijn, maar dan alleen tijdens de Grand Slams denk ik.”

Is Kirsten Flipkens dé toekomst?
“Ze is fysiek broos, heeft last van de rug, knie en enkel. Ze heeft wel wat aan potentieel, ze heeft namelijk niet voor niets Wimbledon en de US Open bij de junioren gewonnen. Dan heb je wel iets in je maar ze is niet van het niveau Clijsters-Henin. Als Flipkens op een goede dag top 20 van de wereld wordt, zullen we al heel blij mogen zijn. Dat zal dan ook waarschijnlijk haar maximum zijn. Ik denk zelfs dat top 30 het maximum is.

Komt er een terugval van de Vlaamse tennisvereniging na Clijsters?
Even sterk blijven na het era Clijsters-Henin wordt de uitdaging voor de VTV. Ze proberen dat nu op allerlei manieren te doen. Zo hebben ze een nieuw project: kids tennis. Daarin zullen ze werken met kleuren zoals in het judo. Sowieso zal er een dipje komen in ledenaantal en zo. Er is nu voor het eerst een stagnatie. Hoedanook zullen ze altijd meer leden overhouden dan voor Clijsters-Henin. In Duitsland is het ook zo. Na Becker en Graff is de belangstelling een stuk minder geworden.”

“Ik mag Kim en Justine dankbaar zijn”

Hoe komt het dat de Belgische tennisopleiding zo goed is? Nochtans heeft pakweg Groot-Britannië een sterke tennistraditie.
“Dat heeft vooral met de personen te maken die de opleiding op poten zetten. De mensen die we hier hebben/hadden zijn van grote klasse: Ivo Van Aken, Steven Martens, Carl Maes. Dat zijn mensen met een visie en daardoor hebben we zo’n prachtige opleiding. In andere landen zijn er zoveel meer inwoners, en vaak hebben ze ook meer geld. Daarom is het nog straffer dat we dit doen. Nogmaals is duidelijk dat het niet alleen om centen gaat, maar vooral om mensen.”

Buitenlanders: hoe kijken ze naar ons?
“Ik moet zeggen dat er heel veel vragen komen over die opleiding. De internationale pers stelt op persconferenties van Henin en Clijsters vaak vragen over die opleiding. Er zijn ook veel publicaties over the Belgian federation. Ze weten niet dat er een Vlaamse en Waalse federatie is, dat moet dan uitgelegd worden. Wat vooral belangrijk is aan die federaties, is waaraan ze werken. Ze werken vooral aan de motorische vaardigheden. Je kunt heel snel merken bij een kind van vier, vijf jaar of het de kwaliteiten heeft om goed te zijn in balsporten. Kan het de bal een beetje mikken, bovenhands rollen of goed opgooien, etc. In het buitenland imiteren ze dat dan ook, de zogenaamde ‘oog-hand coördinatie’.”

Kunnen we goede elementen uit de tennisopleiding in minder goed presterende sporten integreren?
“Het zijn natuurlijk twee totaal verschillende sporten: voetbal groepssport en tennis individueel. In het tennis ben je ook voor een stuk afhankelijk van de mogelijkheden van je ouders. Niet echt op financieel vlak, want als je talent hebt word je vrij snel ontdekt. Een kruisbestuiving is natuurlijk nooit slecht. Ivo Van Aken zal nu ook wel als topsportmanager de verschillende sportfederaties op een lijn proberen te krijgen en een opleiding integreren die een beetje gelijkaardig is van het tennis.”

Hoe beleef je zelf het succes als commentator?
“Ik leef daar natuurlijk in mee. Het is ook voor ons belangrijk. Als Kim en Justine er niet waren, dan had ik veel minder kunnen doen. Naar Australië of zo gaan, daar was anders geen sprake van geweest. In feite mag ik ze dus een beetje dankbaar zijn. Die beleving is er inderdaad. Als Clijsters tegen Pierce speelt, dan zou het maar al te gek zijn als je niet supportert voor Clijsters. Je moet nu ook niet constant schreeuwen en roepen, maar je mag wel laten zien of voelen dat ze je voorkeur wegdraagt. Moraalridders die zeggen dat dat niet kan, daar heb ik geen boodschap aan. Soms kan je op het randje zitten of erover zitten, maar het moet kunnen.”

Zouden Kim en Justine even ver staan zonder hun opleiding?
“Ze zouden het alle twee wel gemaakt hebben. Die opleiding heeft dat proces misschien wat versneld. Ze stonden er namelijk beide heel vroeg. Op hun achttien jaar waren ze al wereldtop. Door hun opleiding hadden ze ook al heel vroeg contact met het internationale tennis. Door daar betere speelsters te ontmoeten, hebben ze zich sneller kunnen ontplooien. Ze hebben echter zoveel talent dat ze op de één of andere manier de top zouden gehaald hebben.”

Dit interview werd afgenomen in het kader van het eindwerk van Broes Sanders. Het eindwerk gaat over het Belgisch tennissucces.


Frederik Vermeire (Foto : Tennisinfo.be)

Share/Save/Bookmark

Meer Interviews
  Xavier Malisse
  Kirsten Flipkens
  Xavier Malisse
  Pat Cash
  Mats Wilander
  Zijn tenniservaring
  Sabine Lisicki
  Jelena Jankovic
  Kim Clijsters
  Francesca Schiavone
  Shino Tsurubuchi, Serena's worst nightmare
  Rafael Nadal

Extra
 

 
Nieuwsbrief
Tennisinfo Nieuwsbrief
 
Video Portal
3.jpg
Nieuwe video's
Tennisblog.be
De Tennisblog bij uitstek!
Poll
Hoeveel Grand Slams wint Roger Federer in 2014?
1
2
3
4
Geen idee
 
 
Tennisinfo
zoekt medewerkers
Partners
Tennisforum.be
Virtual Tennis Tour
Zoeken
 
Rss
© Tennisinfo.be 2005-2014 België - Contact - Info - 2 bezoekers online - TennisPlanet.be - Tennisprojecten